Houthandel Fransen

Onze historie

In 1895 besloot de Deurnese bakker Hein Franssen het hout dat hij voor zijn ovens gebruikte, ook te gaan verkopen. Het zou het begin blijken van een inmiddels 128 jaar durende reis door de houtwereld…

Nieuwsgierig geworden door deze korte samenvatting?

Lees dan het hele verhaal hier onder.
1895

Bakkerij Franssen

Hendricus (Hein) Fransen (1846-1928) is een veelzijdig mens. Hij begint zijn werkende leven als bakkersknecht bij Bakkerij Janssens, aan de oude markt in Deurne. In 1892 komt Hein op eigen voeten te staan, wanneer hij een vergunning voor het houden van een bakkerij krijgt. Om zijn ovens van stookhout te voorzien, besluit hij een houthandeltje te beginnen. In 1895 schrijft Hein daartoe de “BRAND EN MIJNHOUTHANDEL H. FRANSEN” in bij de Kamer van Koophandel.

1919

Houthandel heeft de toekomst

De veelzijdigheid van de familie Fransen toont zich in 1919 voor het eerst. Hein heeft inmiddels zijn bakkerij opgedoekt en richt bij Notaris De Leeuw de vennootschap H. Franssen en Zonen op, “ten doel hebbende de handel in hout” . De volgende generatie, Hein’s kinderen, zijn de vennoten. Jan, Francisca en Antoon staan dan al klaar om het bedrijf over te nemen. Hein’s laatste wapenfeit is het opnieuw veranderen van de bedrijfsnaam. In 1921 schrijft hij HOUTHANDEL H. FRANSEN in bij de kamer van koophandel. Rond deze tijd verdwijnt de dubbele “s” uit de familienaam en de bedrijfsnaam. De precieze reden hier achter, is helaas niet duidelijk.

1926

De 2e generatie is aan de beurt

In 1926 draagt Hein zijn bedrijf over aan zijn kinderen Jan, Francisca en Antoon. Francisca houdt het echter al in 1929 voor gezien, waardoor Jan en Antoon samen verder gaan. Zij kiezen samen voor een nieuwe koerswijziging. Vanwege de grote vraag naar mijnhout, besluiten de broeders Fransen zich hierin te specialiseren. Zij richten in 1929 de Gebr. Fransen Mijnhouthandel Deurne op.

Dit blijkt een schot in de roos. Tot in de jaren ’50 floreert de mijnhout handel in Deurne. Na het uittreden van Antoon Fransen in 1945, gaat Jan alleen verder. Hij verandert de naam van het bedrijf naar HOUTHANDEL J.F. FRANSEN en zal tot zijn overlijden in 1959 in de zaak actief blijven.

1946

De 3e generatie hervormt

Ook Jan hoeft zich over zijn opvolging geen zorgen te maken. In 1946 treden zijn zoons Piet, Hein en Antoon bij hun vader in de zaak. Deze verandert de bedrijfsnaam daarop in Houthandel J. Fransen en Zn. Dit is echter niet de belangrijkste verandering. Het bedrijf staat namelijk weer aan de vooravond van een koerswijziging. In de jaren ’50 worden de mijnen gesloten, wat betekent dat de belangrijkste inkomstenbron wegvalt.

Jan en zijn zonen reageren hierop door hun aandacht te verleggen naar de handel in rondhout. Wederom een goede keuze, want het bedrijf blijft gezond en groeiend. Na het overlijden van Jan wordt de naam van het bedrijf voor een laatste maal gewijzigd: Houthandel Fransen BV wordt opgericht. De houthandel zal nog tot 2023 actief blijven en daarna opgaan in zusterbedrijf Houtverwerkingsindustrie Fransen.

1978

Antoon legt de fundering

Aan het eind van de jaren ’70 is Antoon als enige overgebleven in het bedrijf. Zijn broers Hein (uitgetreden in 1963) en Piet (uitgetreden in 1978) hebben het bedrijf inmiddels achter zich gelaten. Antoon blijkt een harde maar eerlijke en slimme ondernemer en laat het bedrijf groeien en bloeien. In 1978 volgt de grootste uitbreiding tot dan toe. Antoon richt Houtverwerkingsindustrie Fransen BV op, voor het schillen en verhandelen van rondhout. Het huidige bedrijf is geboren.

De houthandel en de houtverwerkingsindustrie gaan vanaf dat moment als zusterbedrijven hun eigen koers varen. In 1983 krijgen beide bedrijven ook een nieuwe directeur: Antoon’s zonen Paul en Anton stappen als 4e generatie in het bedrijf. Waar Anton de leiding over Houthandel Fransen op zich neemt, zal Paul verder gaan als directeur van Houtverwerkingsindustrie Fransen BV.

1997

Met speels gemak doorgroeien

Onder de leiding van Paul Fransen volgen de ontwikkelingen bij Houtverwerkingsindustrie Fransen BV elkaar in hoog tempo op. De handel in rondhout word aangevuld met de handel in geïmpregneerd Vuren. In 1997 wordt een eigen speeltoestellen lijn opgericht: de Rocky MountainParticuliere speeltoestellen speeltoestellen. In 1998 wordt er begonnen met het importeren van Robinia hout vanuit Hongarije en in 1999 vloeit daar het bedrijf Deuvie uit voort; producent van Robinia speeltoestellen.

2000

Grootste uitbreiding ooit

De houtverwerkingsindustrie groeit zo hard dat het bedrijf in het jaar 2000 alweer aan zijn volgende uitbreiding toe is. Het bedrijfsterrein wordt ruim verdubbeld. Op de nieuwe grond verschijnen een tweede loods en een splinternieuw kantoor. Door de vergrote capaciteiten wordt de productie nog verder uitgebreid en ontstaat een gevarieerd assortiment van diverse houtsoorten en producten.
2008

Milieuvriendelijk en innovactief

De volgende belangrijke ontwikkeling vindt plaats in 2008 in Sevenum. Samen met ingenieur Wim Willems wordt het bedrijf FirmoWood opgericht. Dit dochterbedrijf verduurzaamt hout met behulp van een unieke, milieuvriendelijke vorm van thermische modificatie. Na enkele opstartjaren wordt de focus verlegd naar de gevelbekleding, wat tot een enorme groei leid. In 2015 volgt een uitbreiding met een nieuwe productielocatie in Deurne en in 2021 wordt opnieuw een grotere locatie betrokken in Ysselsteyn. De naam FirmoWood wordt in 2021 gewijzigd in Fiduna.

2024

Duurzaam doorgroeien

Na ruim 20 jaar is het kantoorpand te klein geworden. Daarom wordt het kantoor op duurzame wijze uitgebreid, door vooral veel gebruik te maken van hout. Het geraamte van de nieuwbouw wordt opgetrokken uit CLT. Er komt een vloer van Europees Kastanjehout, een gevelbekleding van Fiduna Vuren en zelfs de kozijnen worden van thermisch gemodificeerd Vuren hout gemaakt. Het gehele kantoor zal worden verwarmd en gekoeld d.m.v. elektrische warmtepompen, waarvoor de energie van de eigen zonnepanelen gebruikt zal worden. Met dit duurzame pand kunnen we met een gerust hart de toekomst in!