Zagerij in beeld: Kastanje schillen in Dordogne

Regelmatig brengen wij een bezoek aan onze (buitenlandse) leveranciers. Deze week was het de beurt aan onze leverancier van geschild Kastanje hout in de regio Dordogne, Zuid-Frankrijk. 

Frankrijk is als land net zo modern als Nederland, wat het des te opvallender maakte dat we bij de zagerij wel 20 jaar terug in de tijd lijken te gaan. Het Kastanje hout produceert men hier nog op bijna authentieke wijze. Geen volautomatisch, computergestuurd productieproces maar ervaren vakmannen die het hout selecteren, schillen, punten en bundelen. Het gebrek aan moderniseren betekend dan ook geenszins een gebrek aan kwaliteit. Al vele jaren levert deze firma kwalitatief hoogwaardig Kastanje rondhout!

 

Video: handmatig een punt "kloven" aan Kastanje palen.

Kastanje: een bijzonder duurzame houtsoort

Kastanje is een bijzonder duurzame houtsoort. Wanneer de zagerij een perceel kapt en de stronken laat staan, schieten in no-time de nieuwe Kastanje scheuten de grond uit. Na een jaar staat het perceel vol met jonge Kastanje bomen van al een meter hoog en na 20 jaar heeft het bos zichzelf volledig vernieuwt. Indien het bos op een juiste manier beheerd wordt, is het dus letterlijk een onuitputtelijke bron. En om dit juiste beheer te garanderen, zijn al de Kastanje bossen waaruit ons hout komt PEFC-gecertificeerd!


Foto boven: een ca. 20 jaar oud Kastanje bos.

Foto onder: opslag van geschilde Kastanje palen.
Website door Buro TARGET