Historische Deurnese pomp in ere hersteld.

Een authentiek stukje Deurnese historie is deze week in ere hersteld. Een stuk historie dat waarschijnlijk ook alleen bij de echte Deurnaren bekend is. Het zou een mooie vraag zijn voor de dorpsquiz "Deurne Wittut": Waar in Deurne stond de hier onder afgebeelde waterpomp waterpomp bijna honderd jaar lang?

We zullen het alvast voor u verklappen: het is namelijk aan de Vorstershof. In 1920 liet de toenmalige dominee van Deurne deze waterpomp installeren. Destijds was het een belangrijke waterbron voor het dorp. Onze oprichter en voormalig directeur Antoon Fransen liet zijn paarden bij de pomp drinken, wanneer ze na een dag in het bos werken thuis kwamen. 

De pomp was aan een boom bevestigd, zodat hij in de winter gedemonteerd kon worden om hem binnen op te slaan. Het demonteren kwamer echter nooit van. De pomp bleef zelfs zo lang zitten dat de boom er letterlijk omheen groeide. De boom werd uiteindelijk ziek en viel na een storm om, met de pomp er dus nog in.

Vorig jaar naam de gemeente Deurne het initiatief om de pomp uit zijn houten "huls" te bevrijden. Vakkundig werd de pomp uit de boom gehaald en gerestaureerd. En tot slot op zijn oorspronkelijke locatie weer in ere hersteld (hetzij niet werkend). Voor de plaatsing schonken wij aan de gemeente een rustieke, geschilde Kastanje stam (100% PEFC gecertificeerd). Het natuurlijke uiterlijk van de stam past perfect bij de oude, robuuste waterpomp. Zo is een prachtig deel van de Deurnese geschiedenis gered van de vergetelheid!
 


 

 

 
Website door Buro TARGET