Het behoud van de bossen begint bij de houthandel

De bossen zijn ons bestaansrecht. Zonder bossen, geen houthandel. We doen er daarom alles aan om ons hout op een duurzame, legale manier te oogsten. Zo houden we de bossen gezond.

Wij zijn FSC en PEFC gecertificeerd.
Wij werken volgens de EUTR wetgeving
We verduurzamen onze panden en wagenpark.

Als houthandel is onze potentiële impact op de bossen en het milieu groot. Wij zorgen ervoor dat die impact positief is.

Dat doen we door onze woorden ook om te zetten in daden. We werken altijd volgens de EUTR wetgeving, wat natuurlijk niet meer dan logisch is. We zijn daarnaast ook FSC en PEFC gecertificeerd en streven ernaar zoveel mogelijk van onze producten met deze certificaten te verkopen.

De European Union Timber Regulation is de wetgeving die ervoor zorgt dat er enkel nog legaal geproduceerd hout Europa binnen komt.

Met behulp van een gespecialiseerd, onafhankelijk bureau hebben wij een administratief systeem opgezet om de EUTR na te leven (een zogeheten Due-Dilligence systeem). Daarmee controleren we jaarlijks of al onze leveranciers van buiten de EU zich aan de regels houden. Komt het hout dat wij inkopen van binnen de EU? Dan doen niet wij deze controles, maar worden ze al uitgevoerd door de leverancier.

We doen meer dan alleen de wet volgen: wij zijn ook FSC en PEFC gecertificeerd.

FSC en PEFC zijn onafhankelijke instellingen, die er op toezien dat bossen duurzaam beheerd worden. Duurzaam in de breedste zin van het woord, met aandacht voor mens, dier en milieu. Bij het inkopen van hout kijken wij altijd eerst of het mogelijk is om een bepaald product met één van deze certificaten in te kopen.

Hout is de enige grondstof die zichzelf hernieuwt en daarmee in potentie onuitputtelijk is.

Staal, beton of kunststof groeit niet in de natuur. Hout is de enige grondstof die over deze superkracht beschikt. Neem bijvoorbeeld een Kastanje boom: wanneer deze geoogst is, zullen uit de stomp vrijwel direct nieuwe scheuten uitschieten. Deze scheuten groeien uit tot nieuwe kastanjebomen. Als we het bos goed beheren en de tijd geven om te herstellen, is het een eindeloze bron van hout.

Verantwoordelijkheid
EUTR
FSC en PEFC
Hernieuwbaar

Download hier ons FSC certificaat.

Downloaden

Download hier ons PEFC certificaat.

Downloaden
Duurzaamheid

Hoe reduceren wij onze CO2 uitstoot?

Al jaren zijn wij bezig met het verduurzamen van onze heftrucks. Inmiddels is de meerderheid elektrisch, in de toekomst zullen ook de laatste dieselheftrucks vervangen worden door elektrische varianten. Sinds 2020 wekken wij bovendien onze eigen groene stroom op door onze 680 zonnepanelen.

Duurzame groei

Nieuw kantoor van duurzame materialen

In 2023/2024 vergroten wij ons kantoor, om in de toekomst verder te kunnen groeien. De nieuwbouw zal worden uitgevoerd in CLT: een duurzame manier van bouwen met massief, gelamineerd hout. Daarnaast voorzien wij ons kantoor van een groen dak. De verwarming en koeling van het kantoor vindt straks volledig elektrisch plaats.

Duurzaamheid of duurzaamheid: twee betekenissen

Op het gebied van duurzaamheid schiet de Nederlandse taal eigenlijk tekort. Je kunt dit woord namelijk op meerdere manieren uitleggen. Onder andere de Engelse taal voorziet hier wel in twee duidelijk verschillende woorden: sustainability en durability. Sustainability is duurzaamheid in de milieuvriendelijke zin van het woord; is iets goed voor het milieu? Durability staat voor duurzaamheid in de vorm van kwaliteit; gaat iets lang mee?

Wanneer iets duurzaam is, betekend het dus niet dat dit ook meteen goed is voor het milieu. Een plastic product kan duurzaam zijn omdat het heel lang mee gaat. Maar plastic en de productie ervan zijn per definitie slecht voor het milieu, omdat er veel Co2 uitstoot bij komt kijken en de kans groot is dat het plastic op de één of andere manier in het milieu terecht komt.

 

Wanneer het bij hout over duurzaamheid gaat, wordt ook vaak de kwaliteit of levensduur van het product bedoeld. De duurzaamheidsklasse van een houtsoort geeft bijvoorbeeld aan hoe lang een bepaalde houtsoort goed blijft bij direct grondcontact. Hout dat erg duurzaam is, blijft erg lang goed. En hout wat “niet duurzaam” is, heeft een kortere levensduur.

Gelukkig is het gebruik van hout ook vrijwel altijd goed voor het milieu (sustainable). Bij de productie van hout wordt minder Co2 uitgestoten dan bij enige andere grondstof. Hout is ook de enige grondstof die uit zichzelf terug groeit en dus, mits goed beheerd, oneindig beschikbaar is. Een keuze voor hout is dus altijd een keuze voor het milieu.