Van 1895 tot nu: Hout en de familie Fransen

Al meer dan honderd jaar zijn de familie Fransen en de houtwereld onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de 19e eeuw zet grondlegger Hein Fransen zijn eerste stappen in de houtwereld. Zijn erfgenamen zullen generatie na generatie in zijn voetstappen volgen ...



Oorsprong:  Hein Fransen
Eerste transformatie
Generatie 2:  Jan en Antoon
Generatie 3:  Antoon
Generatie 4: Paul en Anton
2000: Grootste uitbreiding
2016: Unieke innovatie


1895: Bakkerij Fransen 

Hendricus (Hein) Fransen (1846-1928) is een veelzijdig mens. Hij begint zijn werkende leven als bakkersknecht bij Bakkerij Janssens, aan de oude markt in Deurne. In 1892 komt Hein op eigen voeten te staan, wanneer hij een vergunning voor het houden van een bakkerij krijgt. Om zijn ovens van stookhout te voorzien, besluit hij een houthandeltje te beginnen. In 1895 schrijft Hein daartoe de "Brand en Mijnhouthandel H. Fransen" in bij de Kamer van Koophandel.
 






1919: Eerste transformatie

De veelzijdigheid van de familie Fransen toont zich in 1919 voor het eerst. Hein heeft inmiddels zijn bakkerij opgedoekt en richt bij Notaris De Leeuw de vennootschap H. Franssen en Zonen op, "ten doel hebbende de handel in hout" . De volgende generatie, Hein's kinderen, zijn de vennoten. Jan, Francisca en Antoon staan dan al klaar om het bedrijf over te nemen. Hein's laatste wapenfeit is het opnieuw veranderen van de bedrijfsnaam. In 1921 schrijft hij Houthandel H. Fransen in bij de kamer van koophandel. 

 

 
Grondlegger Hein Fransen
 

 




1926: Generatie 2 is aan de beurt

In 1926 draagt Hein zijn bedrijf over aan zijn kinderen Jan, Francisca en Antoon. Francisca houdt het echter al in 1929 voor gezien, waardoor Jan en Antoon samen verder gaan. Zij kiezen samen voor een nieuwe koerswijziging. Vanwege de grote vraag naar mijnhout, besluiten de broeders Fransen zich hierin te specialiseren. Zij richten in 1929 de Gebr. Fransen Mijnhouthandel Deurne op. 

Dit blijkt een schot in de roos. Tot in de jaren '50 floreert de mijnhout handel in Deurne. Na het uittreden van Antoon Fransen in 1945, gaat Jan alleen verder. Hij verandert de naam van het bedrijf naar Houthandel J.F. Fransen en zal tot zijn overlijden in 1959 in de zaak actief blijven. 
 

1946: Derde generatie hervormt

Ook Jan hoeft zich over zijn opvolging geen zorgen te maken. In 1946 treden zijn zoons Piet, Hein en Antoon bij hun vader in de zaak. Deze verandert de bedrijfsnaam daarop in Houthandel J. Fransen en Zn. Dit is echter niet de belangrijkste verandering. Het bedrijf staat namelijk weer aan de vooravond van een koerswijziging. In de jaren '50 worden de mijnen gesloten, wat betekent dat de belangrijkste inkomstenbron wegvalt. 

Jan en zijn zonen reageren hierop door hun aandacht te verleggen naar de handel in rondhout. Wederom een goede keuze, want het bedrijf blijft gezond en groeiend. Na het overlijden van Jan wordt de naam van het bedrijf voor een laatste maal gewijzigd: Houthandel Fransen BV wordt opgericht. Tot op de dag van vandaag is Houthandel Fransen actief als zusterbedrijf van de Houtverwerkingsindustrie

Wagenpark in de jaren '70








1978: Antoon legt de fundering

Aan het eind van de jaren '70 is Antoon als enige overgebleven in het bedrijf. Zijn broers Hein (uitgetreden in 1963) en Piet (uitgetreden in 1978) hebben het bedrijf inmiddels achter zich gelaten. Antoon blijkt een harde maar eerlijke en slimme ondernemer en laat het bedrijf groeien en bloeien. In 1978 volgt de grootste uitbreiding tot dan toe. Antoon richt Houtverwerkingsindustrie Fransen BV op, voor het schillen en verhandelen van rondhout. Het huidige bedrijf is geboren.

De houthandel en de houtverwerkingsindustrie gaan vanaf dat moment als zusterbedrijven hun eigen koers varen. In 1983 krijgen beide bedrijven ook een nieuwe directeur: Antoon's zonen Paul en Anton stappen als 4e generatie in het bedrijf. Waar Anton de leiding over Houthandel Fransen op zich neemt, zal Paul verder gaan als directeur van Houtverwerkingsindustrie Fransen BV.
 


1978: bouw van het nieuwe bedrijfspand




De 21ste eeuw: Paul vergroot en innoveert

Onder de leiding van Paul Fransen volgen de ontwikkelingen bij Houtverwerkingsindustrie Fransen BV elkaar in hoog tempo op. De handel in rondhout word aangevuld met de handel in geïmpregneerd Vuren. In 1997 wordt een eigen speeltoestellen lijn opgericht: de Rocky Mountain speeltoestellen. In 1998 wordt er begonnen met het importeren van Robinia hout vanuit Hongarije en in 1999 vloeit daar het bedrijf Deuvie uit voort; producent van Robinia speeltoestellen.



Het bedrijfsterrein tussen 1978 en 2000

De houtverwerkingsindustrie groeit zo hard dat het bedrijf in het jaar 2000 alweer aan zijn volgende uitbreiding toe is. Het bedrijfsterrein wordt ruim verdubbeld. Op de nieuwe grond verschijnen een tweede loods en een splinternieuw kantoor. Door de vergrote capaciteiten wordt de productie nog verder uitgebreid en ontstaat een gevarieerd assortiment van diverse houtsoorten en producten.  
 
In de hierop volgende jaren vergroot Houtverwerkingsindustrie Fransen BV zijn netwerk en mogelijkheden via diverse dochterbedrijven in het buitenland: Zagerij Kelet Nyirség KFT in Hongarij t.b.v. de Robinia productie (2001) en Ecobo Export BVBA voor de import en export van gefreesd en geschild rondhout vanuit Polen, Litouwen en Rusland naar Frankrijk en Spanje (in 2002). Voor bosbouwprojecten in Turkije wordt in 2007 Yesil Yasam opgericht. In 2008 wordt in Litouwen zagerij ECO Turtas opgericht, waar gefreesd en geschild rondhout wordt geproduceerd. 
 

2016: Fransen en FirmoLin

Met meer dan 100 jaar aan historie en ervaring blijven we ons tot op de dag van vandaag ontwikkelen en innoveren. Zo krijgen in 2013 de showroom en showtuin een volledige make-over. De volgende belangrijke ontwikkeling vindt plaats in 2008 in Sevenum. Samen met ingenieur Wim Willems wordt het bedrijf FirmoLin opgericht. Hier wordt het innovatieve en milieuvriendelijke FirmoWood ontwikkeld en geproduceerd. Het bedrijf ontwikkelt zich zo sterk, dat het in 2015 al uit zijn jasje is gegroeid.

Er wordt besloten tot een ingrijpende verandering. Na 37 jaar stopt de firma Fransen het schillen van Vuren rondhout. De loods krijgt een nieuwe bestemming. FirmoLin zal haar activiteiten vanaf 2016 naar deze loods verplaatsen, waarbij bovendien een gloednieuwe, hypermoderne autoclaaf zal worden geïnstalleerd.

Meer informatie over FirmoWood vindt u hier.
                                                      
 Het bedrijfsterrein anno 2017
Website door Buro TARGET